Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών

του Στράτου Στρατηγάκη

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 2024 από τις περιοχές που περιγράφονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα ΑΕΙ σε ποσοστό 2% των θέσεων των εισακτέων κάθε Τμήματος. Το ποσοστό 2% ισχύει για κάθε κατηγορία υποψηφίων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και εσπερινά).

Η αίτηση

Οι υποψήφιοι υποβάλουν αίτηση στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνσης της περιοχής του που επλήγη μέχρι την Τετάρτη 25/9/2024.
Τα δικαιολογητικά είναι τρία:
1. Αίτηση –Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024.
2. Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2024 (χρήση 2023) του γονέα, στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, είτε βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας του υποψηφίου, μέσω άντλησης στοιχείων από την καρτέλα μαθητή του πληροφοριακού συστήματος my school, για το σχολικό έτος 2023-2024 προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του, ή της διαμονής του.
3. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση –
Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η επιλογή

Η επιλογή γίνεται με βάση το Μηχανογραφικό που υπέβαλαν τον Ιούλιο. Δεν υποβάλουν, δηλαδή, νέο Μηχανογραφικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισαχθεί σε μία σχολή ο υποψήφιος είναι να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 70% των μορίων της βάσης της σχολής.
Οι θέσεις που διατίθενται είναι το 2% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε Τμήμα. Τις θέσεις θα πάρουν όσοι έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια. Δεν θα εισαχθούν, δηλαδή, όλοι.
Αν ένας υποψήφιος έχει ήδη περάσει σε κάποια σχολή θα κριθεί για τις σχολές που βρίσκονται πάνω από αυτή που πέρασε στο Μηχανογραφικό του.
Αν πετύχει και σε δεύτερη σχολή έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποια από τις δύο σχολές θα σπουδάσει.

Πηγή : Οδηγός Σταδιοδρομίας

Related Posts